زبان برنامه نویسی پی اچ پی (php) چیست ؟ ۲۰۲۴ | شتاب آموز

4 ماه قبل|

آیا برای شما جالب است بدانید که PHP چیست و چه کاربردی دارد؟

زبان برنامه نویسی PHP یکی از زبان‌های برنامه نویسی سمت سرور است که بیشتر در زمینه پیاده سازی وب سایت‌های دینامیکی یا پویا کاربرد دارد. PHP مخفف عبارت Personal Home Page به معنی صفحه خانگی شخصی است. این عنوان بعدها با یک مخفف سازی مجدد به صورت PHP Hypertext Preprocessor درآمد تا شامل مفهوم جامع‌تری شود. در این مقاله قصد داریم درباره زبان برنامه نویسی PHP و کاربردهای آن اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. اگر شما هم به زبان برنامه نویسی PHP علاقه دارید و قصد دارید با یادگیری و آموزش زبان برنامه نویسی PHP کسب درآمد کنید پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. 

 


PHP چیست و چه کاربردی دارد ؟

PHP یک زبان برنامه نویسی برای سرور بوده که برای طراحی وب سایت طراحی شده است. اما می‌توان از آن به عنوان یک زبان برنامه نویسی عمومی نیز استفاده کرد. این زبان در سال 1994 توسط راسموس لردورف و به صورت یک سری توابع کتابخانه‌ای با زبان C پیاده سازی شد. 


لردورف  تعدادی اسکریپت را به منظور مدیریت یک سری از کارها در سایت شخصی خود با زبان برنامه نویسی Perl نوشت. او با استفاده از این اسکریپت‌ها که بر اساس استاندارد Common Gateway Interface نوشته بود، آمار افرادی را که در حال خواندن رزومه‌اش بودند محاسبه و ذخیره کرد. لردورف با این کار توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد و افراد زیادی از او خواستند که این اسکریپت‌ها را برایشان بفرستد. بعد از این موفقیت لردورف تصمیم گرفت نام اسکریپت خود را PHP  بگذارد که مخفف عبارت Personal Home Page است. 


در فاصله زمان کوتاهی نسخه دوم این زبان نیز توسط همین شخص ارائه شد. البته تا این زمان به زحمت میشد اسم زبان برنامه نویسی را روی PHP گذاشت. در سال 1997 دو نفر با نام‌های زیو سوراسکی و اندی گاتمنز هسته اصلی PHP را به طور کلی بازنویسی کردند و به این ترتیب نسخه سوم PHP به عنوان یک زبان برنامه نویسی کامل متولد شد.  

 

 


PHP چطور کار می‌کند؟

مراحل عملکرد پی اچ پی شامل چند مرحله است که در ادامه آن را بررسی می‌کنیم. 

1-    ارسال درخواست به وب سرور: اول از هر چیز کاربر آدرس صفحه وب مورد نظر را در نوار جستجوی گوگل سرچ کرده و مرورگر درخواستی ایجاد می‌کند و آن را از طریق 2 متد GET یا POST به وب

سرور برمی‌گراند. 

2-    فرستادن درخواست به مفسر PHP: وب سرور درخواست را بررسی کرده و اگر صفحه مورد نظر دارای کدهای PHP باشد، آن را به سمت مفسر PHP ارسال می‌کند. 

3-    پردازش کد PHP: مفسر تمام کدهای PHP را پردازش کرده و مورد اجرا قرار می‌دهد. 

4-    برقرار ارتباط با پایگاه داده: مفسر PHP با پایگاه داده ارتباط برقرار می‌کند و بعد داده‌های مورد نظر خودش را از آن دریافت می‌کند. 

5-    ایجاد و ارسال پاسخ به وب سرور: کدهای PHP بر اساس داده‌های دریافتی از پایگاه داده و دستور العمل‌های موجود، پاسخی را در قالب فایل وب ایجاد کرده و آن را به سمت وب سرور ارسال

می‌کند. 

6-    ارسال پاسخ به کلاینت: وب سرور پاسخ ایجاد شده در قالب PHP را به صورت HTTP به سمت کلاینت ارسال می‌کند.  

 

 

اهمیت یادگیری زبان برنامه نویسی PHP چیست؟

بازنویسی هسته اصلی PHP و ایجاد موتور پردازشی زند (Zend Engine) باعث پدید آمدن یک تحول بزرگ در مسیر و تاریخچه زبان برنامه نویسی پی‌اچ‌پی شد. بعد از گذشت 10 سال این زبان برنامه نویسی به یکی از مهم‌ترین ابزارها برای پیاده سازی پروژه‌های وب دینامیکی به شمار می‌رود. در کنار پیاده سازی بسیاری از پروژه‌های سفارشی، بسیاری از سیستم‌های مدیریت محتوای متن باز و عمومی نیز توسط پی.اچ.پی. ارائه شدند. از جمله این سیستم‌های مدیریت محتوا می‌توان به وردپرس، جوملا، دروپال، اوپن کارت، پرستاشاپ، مدیاویکی، مجنتو و وی بولتن اشاره کرد. زبان برنامه نویسی PHP از نظر گرامر و شیوه پیاده سازی تحت تاثیر زبان C، C++ و  Perlبوده است. البته تصمیم گیری‌های سخت رایج در زبان‌های مامپایلری در پی.اچ.پی بسیار کمرنگ بوده و کار کردن با آن بسیار ساده و راحت است. 

 

آموزش php در گرگان با شتاب آموز : 

آکادمی شتاب آموز با برگزاری دوره های آنلاین و پروژه محور برای زبان برنامه نویسی پی اچ پی امکان یادگیری و شرکت علاقه مندان به این زبان در دوره آموزش php در گرگان را فراهم کرده است تا علاوه بر شرکت در دوره ای جامع تمرین و تکرار و سایر ویژگی های کلاس حضوری را برای شما ایجاد کند

 


شروع برنامه نویسی با زبان PHP : 

شاید برای شما سوال باشد که برای شروع برنامه نویسی با زبان PHP باید چه پیش نیازهایی داشت؟ پیش نیازهای یادگیری PHP به دو دسته تقسیم می‌شوند که این دو دسته شامل پیش نیازهای فنی و غیرفنی می‌شوند. از جمله مهم‌ترین پیش نیازهای غیرفنی برای ورود به دنیای برنامه نویسی زبان PHP می‌توان به انگیزه و هدف گذاری مناسب، آشنایی با زبان انگلیسی، آشنایی با الگوریتم و ریاضیات، تایپ کردن، آشنایی با کامپیوتر و اینترنت اشاره کرد.  ممکن است شما برخی از پیش نیازهای غیرفنی یا عمومی مثل انگیزه و زمان کافی برای یادگیری PHP را داشته باشید. با این حال برای اینکه به یک برنامه نویس موفق تبدیل شوید باید این موارد را در خود به خوبی تقویت کرده و پرورش دهید. در برخی مواقع اهمیت موارد غیرفنی به نسبت پیش نیازهای فنی به مراتب بیشتر است. 


منظور از پیش نیازهای فنی زبان برنامه نویسی PHP، آشنایی داشتن با کامپیوتر و زبان برنامه نویسی HTML و CSS است. شما با کمک این دو زبان برنامه نویسی می‌توانید نتایج کدهای خود را به صورت زیبا و کاربردی به کاربران نمایش دهید. البته یادگیری زبان PHP به صورت مستقل نیز امکان پذیر است؛ اما اگر هدف شما این است که کار طراحی سایت و وب اپلیکیشن انجام دهید باید بدانید که این موارد جزو پیش نیازهای فنی یادگیری PHP محسوب می‌شوند. 

 


کاربردهای زبان برنامه نویسی PHP :

یکی از دغدغه‌های افرادی که تازه وارد دنیای برنامه نویسی شده‌اند این است که کاربرد این زبان چیست و بعد از اینکه این زبان را یاد گرفتند چه آینده و بازار کاری در انتظار آن‌ها است. البته آینده و بازار کار شما بعد از یادگیری زبان برنامه نویسی پی.اچ.پی، تا حد زیادی بستگی به تسلط شما روی این زبان و پیش نیازهای آن دارد. در ادامه انواع کاربردهای PHP را مرور خواهیم کرد؛ یک فرد با این تصور که تسلط و مهارت کافی در زبان برنامه نویسی PHP داشته باشد، می‌تواند در هر کدام از این زمینه‌ها فعالیت کند.  


برنامه نویسی سایت با زبان برنامه نویسی PHP :

با توجه به پیشرفت‌های تکنولوژی به تدریج تغییراتی در کسب و کارها نیز به وجود آمد. از جمله این تغییرات می‌توان به این اشاره کرد که کسب و کارهای سنتی جای خود را به کسب و کارهای مدرن دادند. بر این اساس بیشتر کسب و کارها برای اینکه درآمد بالاتری به دست آورند لازم است وارد بازار جهانی شوند. در حقیقت لازم است به مشتریانی که در فضای اینترنت به سر می‌برند، خدمات بیشتری را به صورت اینترنتی ارائه داد. به همین خاطر بازار طراحی وب سایت فروشگاهی، خبری، خدماتی و... روز به روز افزایش پیدا می‌کند. 


این زبان برنامه نویسی به صورت اختصاصی برای طراحی وب سایت ایجاد شده است و نسبت به سایر زبان‌های برنامه نویسی مزایای قابل توجهی دارد. بیش از 30% از سایت‌های جهان بر پایه وردپرس پیاده سازی شده‌اند و بیش از 70% از وب سایت‌های ایرانی از جمله سر دسته‌های بازار وب مثل اسنپ، اسنپ فود، دیجیکالا، الوپیک و... زبان PHP را برای پیاده سازی سایت خود انتخاب کرده‌اند. به همین خاطر بازار کار این زبان برنامه نویسی داغ داغ است. بنابراین با آموزش PHP از ابتدا و انتخاب این زبان برنامه نویسی می‌توانید در حوزه طراحی سایت مشغول به کار شوید. 

 


ساخت ربات تلگرام با زبان برنامه نویسی PHP :

پیام رسان تلگرام یکی از پیام رسان‌های محبوب در بین مردم است که بعد از معرفی ربات‌های خود تحولی در نحوه ارتباط بین کاربران و کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت پدید آورد. ربات تلگرام در حقیقت نرم افزاری است که برای اهداف متفاوتی طراحی شده و کاربران با ارسال یا انتخاب فرمان‌های از پیش تعیین شده می‌توانند خدماتی از جمله دریافت پشتیبانی، پیگیری خرید‌های انجام شده و... دریافت کنند. 


این ربات‌ها باعث بیشتر شدن محبوبیت تلگرام در بین کاربران ایرانی شدند و به سرعت مورد توجه شرکت‌ها و کسب و کارهای بزرگی مثل ایرانسل، زرین پال و... قرار گرفتند. با توجه به اینکه ربات تلگرام در بستر فضای ابری ساخته می‌شود، برای طراحی آن دیگر نیازی به هاست، دامنه و... ندارید. به همین خاطر است که به نسبت ساخت یک وب سایت یا اپلیکیشن موبایل هزینه کمتری برای طراحی ربات تلگرام نیاز است. 


مزیت دیگر ربات تلگرامی این است که به راحتی می‌توان آن را در سیستم عامل‌های مختلف راه اندازی کنید. اپلیکیشن تلگرام برای بیشتر سیستم عامل‌های پر کاربرد مثل اندروید و آی.او.اس. و ویندوز عرضه شده است. اگر زبان برنامه نویسی PHP را انتخاب کنید خواهید توانست که به طراحی ربات‌های تلگرامی در زمینه فروشگاهی، خبررسانی و پشتیبانی مشغول به کار شوید. در نتیجه علاوه بر اینکه می‌توانید ایده‌های خود را با هزینه کم در بستر تلگرام پیاده کنید، بلکه می‌توانید پروژه‌هایی مربوط به این حوزه را دریافت کرده و به کسب درآمد بپردازید. 

 


ساخت نرم افزار دسکتاپ با زبان برنامه نویسی PHP :

PHP برای طراحی سایت توسعه داده شده است و بهترین زبان سمت سرور محسوب می‌شود؛ با این وجود بسیاری از افراد بر این باور هستند که با انتخاب زبان برنامه نویسی PHP بازار کار شما به برنامه نویسی وب سایت و وب اپلیکیشن محدود نمی‌شود. شما می‌توانید با استفاده از افزونه PHP-GTK نرم افزارهای ویندوزی که در ذهن دارید را با کمک رابط گرافیکی کاربر ایجاد کنید. تنها نکته منفی استفاده از زبان برنامه نویسی PHP این است که در ساخت نرم افزارهای ویندوزی قدرت زبان‌های برنامه نویسی سی شارپ و پایتون را ندارد. 


نرم افزارهای ویندوزی همان‌طور که از اسم آن نیز مشخص است فقط روی سیستم عامل ویندوز اجرا می‌شود که این موضوع کاربردهای بسیار متنوع و گسترده‌ای را به دنبال می‌آورد.  بنابراین با انتخاب کردن زبان برنامه نویسی PHP هیچ محدودیتی شامل حال شما نخواهد شد و برای ایجاد نرم افزارهای تحت ویندوز می‌توانید در این حوزه مشغول شوید و درآمدهای کلانی از این کار به دست آورید. 

 


وب سرویس نویسی با زبان برنامه نویسی PHP :

با پیشرفت روز افزون نرم افزارها و ضرورت اجزای آن در پلتفرم‌ها و سیستم‌های مختلف، نیاز به ایجاد راه‌های ارتباطی به منظور ارسال و دریافت اطلاعات بیشتر شده است. فرض کنید قصد خرید از یک فروشگاه اینترنتی را دارید. اگر شما از طریق یک فروشگاه اینترنتی به خرید کالای موردنظر خود اقدام کنید، اطلاعات مربوط به خرید را در اپلیکیشن موبایل آن فروشگاه مشاهده می‌کنید. پس به واسطه این ارتباط شما قادر خواهید بود که عملیات‌های مشابه این کار را در سایت فروشگاه، ربات تلگرام و پا اپلیکیشن موبایل انجام دهید. 


وب سرویس یا API در حقیقت یک رابط برنامه نویسی است که تحت وب قابل دسترسی است و یک سری داده و مکانیزم از طریق استانداردهایی مثل HTTP در اختیار شما قرار می‌دهد. از وب سرویس‌ها برای برقراری ارتباط و مبادله داده در بین برنامه‌های مختلف با پلتفرم متفاوت استفاده می‌شود. به عبارت دیگر باید گفت که از وب سرویس می‌توان به عنوان زبان مشترک در بین سیستم‌ها و پلتفرم‌های مختلف استفاده کرد. بنابراین با تسلط بر زبان برنامه نویسی PHP علاوه بر اینکه قادر هستید برای وب سایت و نرم افزارهای خود وب سرویس ایجاد کنید، می‌توانید به انجام پروژه کارفرمای دیگر مشغول به کار شوید. 

 


کسب درآمد دلاری با کمک برنامه نویسی PHP :

یکی از بهترین روش‌های کسب درآمد دلاری از زبان برنامه نویسی PHP این است که در سایت‌های فریلنسری بین المللی عضو شوید. این سایت‌ها به دو روش عمل می‌کنند؛ روش اول این است که برای پروژه‌هایی که توسط کارفرما ایجاد شده ثبت درخواست کنید. راه دوم این است که در سایت فریلنسری پروفایل بسازید تا کارفرما با مشاهده پروفایل و نمونه کارتان برای شما درخواست همکاری ارسال کند. برخی از سایت‌های فریلنسری کاربران ایرانی را تحریم کرده‌اند، به همین خاطر زمانی که متوجه ملیت شما شوند حسابتان را مسدود می‌کنند. بنابراین لازم است زمانی که وارد این سایت‌ها می‌شوید، IP خود را تغییر دهید. همچنین می‌توانید سراغ سایت‌هایی بروید که این محدودیت را برای کاربران ایرانی ندارند. 

 


چه افرادی از زبان برنامه نویسی PHP استفاده می‌کنند؟


از نظر بازار کار در حال حاضر بیشتر از 20 میلیون سایت و اپلیکیشن با اسکریپت PHP توسعه یافته‌اند. برخی از معروف‌ترین و بزرگ‌ترین شرکت‌های دنیا که از این زبان برنامه نویسی کمک گرفته‌اند را عنوان می‌کنیم:


•    شرکت‌های بزرگ در زمینه فناوری مثل فیس بوک، اسلک، لیفت به همراه بسیاری از نام‌های بزرگ دیگر.
•    سیستم‌های مدیریت محتوا مثل وردپرس، دروپال و سایر پلتفرم‌های معروف. 
•    پلتفرم‌های بازاریابی الکترونیک مثل مجنتو و بسیاری دیگر.
•    پلتفرم‌های میزبانی یا هاستینگ سایت مثل BlueHost، Site ground و Whogohost که با کمک این زبان برنامه نویسی سرورهای میزبانی خود را اجزا می‌کنند. 

 


مزایا و معایب زبان برنامه نویسی PHP

این زبان برنامه نویسی مثل هر زبان برنامه نویسی دیگر دارای معایب و مزایی است. در این بخش به صورت سیستماتیک درباره مزایا و معایب زبان برنامه نویسی پی اچ پی اطلاعاتی در اختیار شما قرار می‌دهیم. 

 


مزایای زبان PHP چیست؟

این زبان برنامه نویسی مزایای بسیار زیادی دارد که همین نقاط مثبت سبب شده تا بیشتر از 20 سال زبان اصلی وب سرورها باشد. از جمله این مزایا می‌توان به این اشاره کرد که PHP مستقل از پلتفرم است؛ به این معنا که برای استفاده آن به سیستم عامل ویژه نیازی ندارید و می‌توانید آن را روی هر سیستمی اجزا کنید. همچنین این زبان برنامه نویسی متن باز است؛ به این منظور که کد اصلی این زبان به رایگان در اختیار تمام افراد قرار گرفته است. به همین خاطر است که فریم ورک لاراول یکی از محبوب‌ترین فریم ورک‌های نرم افزاری محسوب می‌شود. در زبان برنامه نویسی PHP امکان اتصال به پایگاه داده نیز وجود دارد. بنابراین به راحتی و در زمانی کم می‌توانید آن را به MySQL، PostgreSQL، MongoDB یا سایر پایگاه‌های داده متصل کنید. علاوه بر همه موارد گفته شده یادگیری و استفاده از زبان برنامه نویسی پی اچ پی ساده است؛ به همین خاطر برای افراد مبتدی که دانش برنامه نویسی خیلی کمی دارد یادگیری این زبان آسان و سریع خواهد بود. 

 


معایب زبان برنامه نویسی PHP : 

اگر چه PHP یک زبان برنامه نویسی فوق العاده است که سایت‌های لیدر مثل هاروارد از آن استفاده می‌کنند، با این وجود برخی معایب نیز دارد که از جمله آن‌ها می‌وان به مسائل امنیتی، ضعیف بودن، یادگیری اضافی، اجازه ندادن تغییر یا اصلاح و مواردی از این دست اشاره کرد. در ادامه هر یک از این موارد را بررسی می‌کنیم. 


مسائل امنیتی :

از آنجا که این زبان برنامه نویسی به صورت منبع باز طراحی شده امنیت بسیاری کمی دارد. فایل متنی ASCII به راحتی قابل دسترسی است و هر کسی می‌تواند آن را سرچ کند. به همین خاطر بهتر است که از این زبان برنامه نویسی برای برنامه‌های تحت وب غول پیکر استفاده نکنید. اگر کسی بخواهد یک برنامه تحت وب غول پیکر بر پایه محتوا بسازد، انجام آن با کمک زبان برنامه نویسی PHP اصلا ممکن نیست؛ بلکه باید از زبان‌های برنامه نویسی دیگر استفاده کند. 


ضعیف بودن زبان PHP :

این زبان برنامه نویسی از چند جنبه ضعیف عمل می‌کند؛ به عنوان مثال گاهی وقت‌ها دچار خطا می‌شود. این خطا می‌تواند داده‌ها و دانش نادرستی را در دسترس کاربران قرار دهد. همچین فریمورک این زبان برنامه نویسی ضعیف است؛ به این معنا که در مقایسه با سایر زبان‌ها از لحاظ رفتار معادل نیست. از این رو عملکرد و ویژگی آن می‌تواند خیلی راحت آسیب ببیند. از طرف دیگر PHP نمی‌تواند بسیاری از ویژگی‌ها را در یک زمان پشتیبانی کند. استفاده از ویژگی‌های بیشتر از چارچوب PHP باعث می‌شود تا هنگام توسعه برنامه‌های آنلاین عملکرد ضعیفی از خود نشان دهد. 

 


آیا زبان برنامه نویسی PHP در حال منسوخ شدن است؟

یکی از موضوعاتی که این روزها ذهن افراد بسیاری را درگیر می‌کند این است که آیا این زبان برنامه نویسی در حال منسوخ شدن است؟ با وجود زبان‌های جدید و پرکاربرد مثل جاوا اسکریپت، GO و غیره، افرادی متقاضی زبان برنامه نویسی PHP روز به روز در حال کاهش هستند. اما این کاهش دلیلی بر منسوخ شدن پی اچ پی نیست. اگر چه بسیری از افراد نسبت به این زبان بدبین هستند و ادعا می‌کنند که به زودی از رده خارج می‌شود، با این وجود سرور بیشتر از 80% وب سایت‌های امروزی از پی اچ پی هستند. یعنی اگر در روز به ده وب سایت مراجعه کنید، 8 مورد از آن‌ها از زبان برنامه نویسی پی اچ پی استفاده کرده‌اند.


بنابراین باید گفت که ادعای منسوخ شدن PHP صحت ندارد و حتی اگر بخواهیم این زبان برنامه نویسی را از لحاظ موقعیت شغلی نیز بررسی کنیم، ربه PHP به نسبت دیگر زبان‌ها یبرنامه نویسی بیشتر خواهد بود. بسیاری از توسعه دهندگان این زبان برنامه نویسی تنها با ایجاد تم وپلاین وردپرس درآمد خوبی کسب می‌کنند. در کشور آمریکا هم هر کس که در این زمینه کار می‌کند بیشتر از 86 هزار دلار در سال درآمد دارد. 

 


چرا باید از زبان برنامه نویسی PHP استفاده کنیم؟

این زبان برنامه نویسی ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که افراد زیادی را برای استفاده از آن ترغیب می‌کند. از جمله این موارد می‌توان به سازگاری با زبان‌ها و وب سرورها و سیستم‌ عامل‌های مختلف اشاره کرد. همچنین متن باز و رایگان بودن این زبان برنامه نویسی یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت این زبان محسوب می‌شود. ادغام آسان با پایگاه‌های داده مختلف، جوامع کاربری بزرگ و بازار کار خوب، یادگیری آسان، به روز رسانی منظم نسخه‌ها، پشتیبانی از پروتکل‌های مختلف و امکان ساخت انواع مختلفی از وب سایت، اپلیکیشن، ربات تلگرام و... از جمله سایر ویژگی‌های مثبت این زبان برنامه نویسی است که توجه افراد زیادی را به خود جلب می‌کند. 

 


نتیجه گیری :

زبان برنامه نویسی PHP کاربردهای زیادی دارد و می‌تواند در پیاده سازی ایده‌های مختلف شما در قالب انواع وب سایت، وب اپلیکیشن، نرم افزارهای ویندوزی، ربات تلگرام و مواردی از این دست کمک کند. اما از این زبان برنامه نویسی برای ساخت اپلیکیشن‌های مبتنی بر موبایل و نرم افزارهای سیستمی نمی‌توانید کمک بگیرید. بسیاری از افرادی که نمی‌دانند زبان برنامه نویسی PHP چیست و چه کاربردهایی دارد، با تحقیق بسیار اندک به این نتیجه می‌رسند که  این زبان در حال منسوخ شدن است. اما با توجه به توضیحاتی که در این مقاله دادیم، زبان پی اچ پی از پرکاربردترین زبان‌های برنامه نویسی مورد استفاده در جهان است و غول‌های تجاری دنیا از آن کمک می‌گیرند. بنابراین اگر به دنبال یادگیری این زبان برنامه نویسی هستید، با خیال راحت در ای عرصه قدم بگذارید. اگر به کسب درآمد دلاری از طریق برنامه نویسی نیز علاقه دارید، از این مسیر می‌توانید به هدف برسید. 


0 نظر

نظری برای این پست ثبت نشده است

نظر شما در مورد این پست